top of page

környék

sótony​

Sótony, a Vasi Hegyhát kapuja. A falut körülvevő erdőségek a Dunántúl ősi erdeinek emlékét őrzik, számos helyen még érintetlenül. Fél óra gyaloglás után csatlakozhatunk a Kék-túra útvonalához.
A település észak-nyugati oldalán található hegylánc vonulatokról festői szépségű panoráma tárul a Rába-völgyére az idelátogatók elé.


A hangulatos főtéren áll a Szentháromság templom.

A faluban 200 méterre bolt és étterem található, a 10 perces autóútra lévő Sárváron a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, a Nádasdy-vár és múzeum, Arborétum, Kalandpark, városnéző kisvonat, Csónakázó-tó, számos étterem, kávézó és a csodálatos Várpark segít a szabadidő eltöltésében.

 

Az első írásos emlékek a településről a XII. századból maradtak fenn. A község a XIII. században a vasvári káptalan birtoka volt. A kezdetben szabad és fegyveres szolgálatot teljesítő lakói ekkor már félig jobbágyi sorban pénzt, különféle élelmet szállítottak a vasvári kolostorba.

 

A XV. században a községet a Kanizsai család vette meg. Ők voltak a község első világi földesurai. Elrendelték, hogy a lakók a dombok nyugati oldalán szőlőt telepítsenek. A XVI. századtól a község a sárvári uradalomhoz tartozott, amelynek gazdája Nádasdy Tamás volt.

A község lakóinak többsége napjainkban is foglalkozik szőlőműveléssel. Az itt élők hagyományként őrzik a május első szombatján tartott "gvepüjárást", amikor a hegyesgazdák pincéről pincére járva vendégelik meg egymást és a meghívott vendégeket.

 

A búcsút Szentháromság vasárnapján tartják.

élmények

 

Kerékpárral érkezők hangulatos túrákat tehetnek a Vasi Hegyhát erdőiben, valamint a falut

övező mezőkön, réteken. Horgászni a közeli Csörnöc-Herpenyő patakban, vagy a Rábán van lehetőség.
Ha nem akarsz vezetni, Sárvár a rendszeresen közlekedő helyközi buszjárattal is könnyedén elérhető.

 

sárvár


Gyógyhely - Fürdő
A királyi fürdő az élményekkel teli kikapcsolódás, gyógyulás és feltöltődés ideális helyszíne. A nyugalom szigete a gyógyfürdő szárny, ahol az impozáns medencetérben élménymedence és gyógyvizes medencék vannak, és itt a minősített alkáli-hidrogénkarbonát tartalmú gyógyvíz biztosítja a regenerálódást. 
Az exkluzív szauna-világban igazán újjászülethetünk, a gyógyászaton reumatológus orvosok garantálják a gyógyulást, a wellness központban több mint 60 féle testet-lelket melengető kezelés közül választhatunk.


A közel 10 hektáros Arborétum helyén még a 18. század végén is mocsaras, nádas terület volt. Ennek az időnek az emlékét őrzik a park legidősebb fái, a 300 éves mocsári tölgyek. A 9 hektár vízfelületű Csónakázó-tó rendszer négy részből áll. Öt híd, öt sziget teszi hangulatossá.   Horgászási, csónakázási és télen korcsolyázási lehetőség szolgálja a sárváriakat és vendégeiket. A Kalandparkban egy 120 állásos erdei drótkötélpálya, egy 10 méter magas mászófal, és egy íjászpálya várja az izgalomra vágyó és kihívást kereső vendégeket.


Ha már végigjártuk Sárvár látnivalóit, kiélveztük a fürdő minden szolgáltatását és kipihentük magunkat kényelmes szállásunkon, itt az ideje, hogy megismerkedjünk a környék gazdag ízvilágával. Sárvár bővelkedik a jó minőségű vendéglátóhelyekben. Éttermeink a regionális magyar és nemzetközi konyha változatos kínálatával várják vendégeiket. Hangulatos vendéglátóhelyeinken a vegetáriánusok, a kímélő és wellness menük fogyasztói, a vadételeket kedvelők, valamint a paleo-diéta és a léböjt-kúra után kutatók is megtalálják a kedvükre valót.


Sárvár környéke is számos látnivalót kínál (Szombathely, Celldömölk, Kőszeg). A Rába hazánk egyik utolsó szabályozatlan vízitúra útvonala. A környék erdei várják a gyalogos és kerékpáros túrázókat (Csénye, Káld, Sitke, Szeleste). A falvak számos építészeti és kultúrtörténeti emléket kínálnak (Ikervár – Batthyány-kastély, Sitke – Felsőbüki-Nagy-kastély, Szeleste – Festetich-kastély, Arborétum, Vasegerszeg - kastély).

bottom of page